dieren in het bos

DE DAS

Hej dierenavonturiers! Ben je klaar om je werkpak aan te trekken, je schep in de hand te nemen en diep in de wereld van de das te duiken? Onze vriend, de das, is misschien niet zo groot en stoer als een leeuw, of zo snel als een cheeta, maar vertrouw ons, deze nachtelijke graver is een echte superheld in zijn eigen koninkrijk – de ondergrondse wereld!

Deel deze pagina met je vrienden of bewaar hem voor je spreekbeurt!

Facebook
Email
Print

Dassen: echte GRAVERS

Een das zijn zwart-witte vachtpatroon is niet alleen super stijlvol, maar het helpt hem ook om in het donker te navigeren en onzichtbaar te blijven voor roofdieren. Met zijn stevige lichaam en krachtige poten kan de das graven als de beste en creëert hij een uitgebreid netwerk van tunnels en kamers onder de grond, zijn eigen privéonderkomen.

Maar er is nog veel meer aan de das dan zijn graversvaardigheden. Heb je ooit afgevraagd hoe het leven eruitziet van dit bijzondere dier? Nou, pak je veiligheidshelm en je zaklamp, want we staan op het punt om op een spannende reis te gaan. We zullen in de voetsporen treden van de das, en alles leren over wat hij eet, waar hij leeft, hoe hij zijn dagen en nachten doorbrengt, en zelfs over de kleine dasjes die hij opvoedt.

Dus, ben je klaar om je ondergronds te begeven, dierenavonturiers? Zet je hoofdlampen op, bind je veiligheidsgordel vast en bereid je voor om diep in het verborgen, fascinerende leven van onze zwart-witte vriend, de das, te duiken. Het is tijd om onze scheppen te grijpen en te beginnen met graven! Ga je mee op avontuur?

Wat eten dassen?

Dwars door de wirwar van het bos, met zijn neus in de grond gedrukt, zoekt de das naar het lekkerste dat de natuur te bieden heeft. Sappige regenwormen? Heerlijk! Kruipende insecten en glibberige slakken? Smakelijk! Deze kleine beestjes vormen het grootste deel van het dieet van de das, maar onze vriend is geen fijnproever. Nee, hij is een makkelijke eter.

Maar wacht, er is meer! Heb je ooit een das gezien die aan een bes nipt? Of misschien smult hij van een handvol granen? Dat klopt, want als een echte culinaire ontdekkingsreiziger, is hij dol op fruit, bessen, granen en wortels die hij in het bos vindt. Soms kan hij zelfs een klein zoogdier of vogeleitje naar binnen werken. De natuur is zijn buffet en hij geniet van elke hap.

En als de winter komt, tja, dan moet je weten, is de das voorbereid. In de warmere maanden bouwt hij een indrukwekkende vetreserve op door extra veel te eten. Zo kan hij de koude maanden doorkomen, zelfs als het voedsel schaarser is.

Het is alsof de das elke avond in het meest exclusieve restaurant van het bos dineert, genietend van een menu dat door Moeder Natuur zelf is samengesteld. Een echte kenner van de natuurkeuken, onze das, hij weet echt hoe hij moet eten! De volgende keer dat je door het bos wandelt, let dan op de tekenen van deze culinaire avonturier. Wie weet, misschien kun je wat leren van zijn bourgondische levensstijl!

Waar wonen dassen?

Zwaai je verrekijker in de lucht, dierenavonturiers! We gaan op een wereldwijde safari om te zien waar onze zwart-witte vriend, de das, zich allemaal verstopt. Houd je vast, zet je safarihoed op en kijk goed om je heen. Ben je klaar? Oké, daar gaan we dan!

Europa, here we come! Hier, tussen de dichte bossen, kabbelende beekjes en bloeiende weilanden, voelt de das zich helemaal thuis. Of je nu in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland of Spanje bent, houd je ogen open, want je weet nooit wanneer je een glimp opvangt van een das die zich klaarmaakt voor een nachtelijke feestmaaltijd. Ze vinden het heerlijk om zich te verstoppen in hun comfortabele burchten, verborgen in heuvels of onder bomen.

Maar het avontuur stopt hier niet. Maak je klaar voor een reis naar het oosten, naar de uitgestrekte landschappen van Azië! Van de bossen in Siberië tot in Centraal-Azië en Rusland, dassen zijn ook hier te vinden. Ze zijn echte overlevers, zich aanpassend aan de meest uiteenlopende omstandigheden. Ze zijn net als jou, dierenavonturiers, altijd klaar voor een nieuw avontuur!

Oh, en laten we Noord-Amerika niet vergeten, het thuis van de Amerikaanse das! Deze dassen zijn iets anders dan hun Europese broeders en zussen, maar zijn net zo fascinerend. Ze houden van de open prairies, waar ze hun dagen doorbrengen in diepe, zelf gegraven burchten.

Zo zie je maar, dassen zijn wereldreizigers, net als jij en ik. Ze leven in zoveel verschillende plekken, van de diepe, donkere bossen tot bloeiende grasvelden en soms zelfs half-woestijnen. En dat is wat zo avontuurlijk is aan de das! Het maakt niet uit waar ze zijn, zolang er voedsel te vinden is, en een veilige plek om een burcht te bouwen, voelt de das zich helemaal thuis. Dus, houd je ogen open, avonturiers, want je weet nooit waar je de volgende das zult tegenkomen!

Hoe zit het met het baby dassen?

Bij dassen is het net als bij ons, dierenavonturiers, familie staat centraal! De lente brengt niet alleen bloemen en vlinders met zich mee, maar ook de vrolijke geluiden van kleine, piepende dasjes. Dus gooi je armen in de lucht en doe met ons vreugdedansje mee, want de lente is officieel aangekomen in de ondergrondse wereld!

De kleine dasjes beginnen hun leven in de warme, veilige omgeving van de burcht. Maar ze brengen niet al hun tijd door met slapen, oh nee! Onder de liefdevolle zorg van supermama das, worden ze echte avonturiers, klaar om de wereld onder en boven de grond te ontdekken.

En wist je dat dassen ook geweldige babysitters hebben? Ja, dat klopt! Andere leden van de dassenfamilie, zoals oudere broers, zussen, tantes en ooms, helpen mee om voor de kleintjes te zorgen. Ze spelen met de jongen, leren ze hoe ze zich moeten verdedigen en houden ze veilig terwijl mama das op jacht gaat.

Mama is de beste!

Moederdas is als een lerares, maar dan voor de ondergrondse wereld. Ze geeft haar jongen lessen in hoe ze de perfecte tunnel kunnen graven, hoe ze hun weg kunnen vinden in het uitgebreide gangenstelsel van de burcht en waar ze het beste voedsel kunnen vinden. Maar het is niet alleen werken en leren; moederdas zorgt er ook voor dat er tijd is voor plezier! Stoeien, spelen, ravotten, de jongen doen het allemaal terwijl ze leren over hun nieuwe wereld.

Dus de volgende keer dat je in de lente een dassenburcht ziet, denk dan eens aan alle leuke, kleine avonturen die zich onder je voeten afspelen. De dasjes leren, groeien en ontdekken hun wereld, allemaal onder de zorgzame ogen van hun supermama. En dat is wat je noemt een echte familieband!

Soorten dassen

Pak je verrekijker, dierenavonturiers, we gaan de wereld rond op zoek naar de verschillende soorten dassen! Wist je dat er meerdere soorten (zonne)dassen zijn die onze aarde bewonen? Maak kennis met de Europese das, de Aziatische das en de Birmese zonnedas!

De Birmese zonnedas
Naast "gewone" dassen bestaan er ook zonnedassen, zoals de Birmese zonnedas (Melogale personata), die leeft in het oosten en zuiden van het Aziatische vasteland. Dit mooie dier is wat kleiner dan de gewone das. Ze graven geen eigen holen, maar gebruiken liever holen van anderen.
Klik Hier
De Europese das
Dan hebben we de Europese das (Meles meles), deze leeft in Nederland en de meeste andere landen in Europa. De Europese das leeft met zijn hele familie in een zelfgemaakte burcht. Deze graver kan op veel verschillende plekken leven, zoals bossen en open terreinen.
De Aziatische das
De Aziatische das (Meles leucurus) lijkt heel erg op zijn neefje de Europese das. De Aziatische das leeft in bossen, steppen en halfwoestijnen en aan de rand van dorpen en steden. Je kunt dit prachtige dier tegenkomen in China, Rusland en Centraal-Azië.
Previous slide
Next slide

Klimaatverandering en dassen

We hebben een spannend onderwerp om te bespreken – klimaatverandering. Dit is iets dat elk dier op aarde beïnvloedt, inclusief onze geweldige vriendjes, de dassen! Welke gevaren schuilen er voor de das en hoe kunnen we dassen hierbij helpen?

welke veranderingen hebben invloed op de das?

Laten we eerst eens kijken hoe klimaatverandering de das kan beïnvloeden. Veranderingen in het weer, zoals langere periodes dat het weinig regent of juist veel regent in één keer, kunnen de leefomgeving van dassen beïnvloeden. Dassen zijn dol op hun ondergrondse huizen, die we ‘burchten’ noemen. Als het heel hard regent, kan er te veel water komen. Stel je voor dat je huis volloopt met water! De arme dassen moeten dan hun burcht verlaten en ergens anders een nieuw huis graven.

De Verdwenen Wormen-mysterie

Dassen zijn superfan van wormen! Ze zijn net als spaghetti voor hen. Maar als het te droog is, verstoppen de wormen zich diep onder de grond, en de das moet veel harder werken om zijn avondmaal te vinden. Stel je voor dat je spaghetti verstopt was elke keer dat je honger had! Gelukkig zijn dassen erg slim en vinden ze vaak een manier om een smakelijke maaltijd te hebben. Dat is een goede les voor ons: net als de das, kunnen wij ook altijd oplossingen vinden!

Hoe kunnen we onze vriend de das helpen? We kunnen bomen planten, minder energie gebruiken, en leren over hoe we voor onze planeet kunnen zorgen. Zo kunnen we een handje helpen om het huis van de das comfortabel te houden en zorgen we dat de wormen zich niet zo diep in de grond hoeven te verstoppen.

Dus daar heb je het, dierenavonturiers. Klimaatverandering en dassen hebben een complexe relatie, maar dassen zijn slimme dieren die zich goed aanpassen en wij kunnen onze dassenvriend een handje helpen! Blijf ons volgen op dit spannende avontuur terwijl we nog meer ongelooflijke dierenfeiten ontdekken!

Mijn vriendenboekje

Woonplaats

Wij wonen in bossen en weilanden in Europa, Azië en Noord-Amerika.

Lievelingseten

Wij eten alle beestjes en hapjes die we al snuffend tegenkomen, van wormen tot fruit en noten.

Familie

Dassen, die behoren tot de familie Mustelidae (Marterachtigen).

Dassen in Nederland

Wil je onze prachtige gravende vrienden, de dassen, gaan spotten? Ze zijn bijna overal in Nederland te vinden, behalve in het westen. Er was een tijd dat onze dassenvrienden het moeilijk hadden, maar dankzij de hulp van veel geweldige mensen, gaat het nu gelukkig weer beter. Hoera!

Wist je dat in Nederland er geen dieren zijn die op volwassen dassen jagen? Hun grootste gevaar zijn auto’s. Maar wees niet bezorgd! Op veel wegen zijn speciale buizen gemaakt, zodat dassen veilig kunnen oversteken.

Dassen hebben een gekke gewoonte; ze graven vaak “mestputjes” om in te poepen. Als je zo’n putje ziet, betekent dit dat er een das in de buurt is! Kijk ook uit naar pootafdrukken. Ze hebben de vorm van een halve maan met vijf tenen met lange nagels. Cool, toch?

Ik hoop dat je nu klaar bent om zelf op dassenavontuur te gaan. Blijf nieuwsgierig, blijf verkennen, en misschien zie je wel een echte das! Tot de volgende keer, dierenavonturiers!

Videotheek over de das

Playlist das

1 Videos
GRATIS EGELGIDS!

Bouw je eigen egelhuis, ontdek alles over egels en leer hoe je ze in je tuin verwelkomt!