dieren in het bos

DE EGEL

Hej dierenavonturiers! Zijn jullie klaar om met een zaklamp het nachtelijke avontuur van de egel te verkennen? Onze stekelige vriend rolt zich op bij gevaar en gaat op zoek naar lekkere hapjes in de tuin na zonsondergang!

Deel deze pagina met je vrienden of bewaar hem voor je spreekbeurt!

Facebook
Email
Print

Waar wonen egels?

We rollen we de rode loper uit voor het bijzondere leven van de fascinerende egel! Ze hebben een beschermende mantel van stekels, scherpe zintuigen om voedsel op te sporen en een opmerkelijk talent voor het bouwen van warme nestjes. Ze zijn de tuinwachters van de natuur en dragen hun steentje bij aan een gezonde natuur!

Bereid je voor om te ontdekken waar deze fantastische dieren leven, van stille tuinen tot bruisende bossen. We bekijken hun favoriete lekkernijen (hint: ze zijn gek op insecten!) en we gaan dieper in op hun bijzondere levensstijl. Wist je dat egels solitaire dieren zijn die hun kleintjes leren hoe ze de lekkere hapjes kunnen scoren?

Maar het leven van een egel gaat niet altijd over rozen. Deze lieve dieren staan voor meerdere ruitdagingen, waaronder gevaren van het verkeer en verlies van hun leefgebied. We bekijken hoe egels reageren op deze bedreigingen en wat we kunnen doen om ze te helpen.

Dus, dierenavonturiers, trek je avonturenlaarzen aan, pak je zaklamp en laten we samen op expeditie gaan in de wonderlijke wereld van de egel! Het avontuur wacht op ons!

Wat eten egels?

Als je dacht dat egels alleen maar insecten eten, dan heb je het mis, dierenavonturiers! Hoewel ze dol zijn op kruipende beestjes, zijn egels echte alleseters met een gevarieerd dieet. Ze zijn de fijnproevers van de natuur!

Egels eten het liefst wormen, slakken en insecten, maar ze zijn ook niet vies van vruchten en zaden. En wanneer het kouder wordt, gaan ze op zoek naar calorierijke snacks om een vetreserve op te bouwen. Ze eten zich helemaal rond voordat ze in winterslaap gaan. Zo komen ze de winter goed door!

En die scherpe zintuigen? Die zijn perfect om voedsel op te sporen. Ze hebben een geweldige reukzin en gehoor, wat superhandig is voor hun nachtelijke zoektochten. En wist je dat egels kunnen zwemmen? Niet dat ze het vaak doen, maar in geval van nood kunnen ze zich prima redden in het water.

Waar leven egels?

Heb jij je ooit afgevraagd waar je egels op hun nachtelijke tochten tegenkomt? Pak je zaklamp en ga met ons mee op egel-avontuur!

In Europa komen we vooral de West-Europese egel tegen, en oh jongens, die houden echt van hun donkere hoekjes en insecten! Ze zijn met name te vinden in tuinen, bosgebieden en graslanden verspreid over het Europese continent. Maar ze zijn ook flexibel en aangepast aan het leven in stedelijke gebieden, zelfs tot in het hart van grote steden.

Als je je reis vervolgt naar Afrika en het Midden-Oosten, kun je de woestijnegel ontmoeten. Deze egelsoort heeft zich uitzonderlijk goed aangepast aan de droge en zanderige omstandigheden en is een bijzonder fenomeen in deze ruwe landschappen.

Dus of het nu in een knusse tuin, een uitgestrekt veld, of zelfs in een drukke stad is, egels weten hun weg te vinden. Zolang er voldoende schuilplaatsen en en lekkere hapjes zijn, maakt een egel er zijn thuis van. Goed gedaan, egel! Laten we verder struinen en nog meer ontdekken over deze nachtelijke avonturiers.

download de
gratis egelgids

Ben je gefascineerd door deze stekelige vriendjes en wil je ze graag een handje helpen? Dan is dit e-book een must-read voor jou en je kleine avonturiers. Sluit je aan bij Elze en ga op een egel-expeditie!

Ontdek hoe je een prachtig egelhuisje kunt bouwen, wat deze nachtdieren graag eten en hoe je ze een veilig thuis in je eigen tuin kunt bieden. En dat is nog maar het begin! 📖✨

Vul je naam en e-mailadres in en download “De Egel Expeditie” helemaal gratis. Maak van je tuin een egelparadijs en word een echte egelkenner. 

Hoe zit het met het baby egels?

Is er iets schattiger dan piepkleine egelbaby's? Ik betwijfel het! We gaan heel voorzichtig een kijkje nemen in de kinderkamer van de egel. In een vaak door de ouders gebouwde nest van bladeren en takken, verwelkomen egelouders meestal 4 tot 6 kleine stekelige jongen per jaar. En weet je wat leuk is? Deze schattige kleintjes openen hun ogen al een paar weken na hun geboorte en kunnen dan al zelfstandig op zoek naar voedsel! Maar maak je geen zorgen, mama egel is er om een oogje in het zeil te houden. De kleintjes leren in een paar weken tijd alle belangrijke egellessen. Of het nu gaat om het communiceren met snuffelgeluidjes, het zoeken naar smakelijke insecten en wormen, of het navigeren door de struiken, de jonge egeltjes leren het allemaal.

Mama is de beste!

Moederegels zorgen heel goed voor hun kleine stekelbolletjes. De eerst twee maanden leren ze veel, groeien ze op en hebben ze hun eerste avonturen. Maar na die periode is het tijd voor hen om hun eigen pad te gaan bewandelen. Ze gaan er dan op uit om hun eigen kleine avonturen te beleven. Maar wees gerust, ze zijn uitstekend voorbereid dankzij hun toegewijde en zorgzame egelmoeders. Dus de volgende keer dat je in je tuin loopt, denk dan eens aan alle bijzondere avonturen die zich vlakbij je voeten afspelen. De kleine egels ontdekken hun wereld, allemaal onder de waakzame ogen van hun supermoeder. Dat is wat je een echte familieband noemt!

Soorten egels

Grijp je verrekijker, dierenavonturiers, we gaan op wereldtour om verschillende soorten egels te ontdekken! Wist je dat er meerdere soorten egels zijn die onze planeet rijk is? Maak kennis met de Europese egel, de Langooregel en de Afrikaanse witbuikegel!

De Europese egel
De Europese egel is waarschijnlijk de meest bekende en komt voor in heel Europa. Deze egel heeft een kenmerkende bruine kleur en heeft maar liefst 7000 stekels. Ze eten allerlei beestjes en vruchten die ze 's nachts tegenkomen.
De Langooregel
Deze soort komt voor in delen van Azië en het Midden-Oosten. Ze hebben opvallend lange oren, wat hen helpt om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Ze zijn over het algemeen nachtdieren en eten allerlei lekkere hapjes, van insecten tot kleine gewervelden.
De witbuikegel
Deze wat kleinere maar energieke egel leeft in de steppen en savannes in Afrika. Zijn naam dankt hij aan de witte vacht op zijn buik en kop. Alle egelsoorten hebben vijf tenen aan iedere voet, maar bij de witbuikegel zijn dit er maar vier!
Previous slide
Next slide

EGELS in Nederland

Egels leven op veel verschillende plekken in Nederland, van tuinen tot parken en bossen. Wist je dat in Nederland weinig dieren zijn die op de de egel jagen? Alleen de vos, das en sommige roofvogels durven het soms aan om de stekelige bol aan te vallen. Een groter gevaar voor egels zijn auto’s en robotmaaiers. 

Vroeger leefden er veel meer egels in Nederland dan nu. Het leefgebied van egels wordt steeds kleiner. Gelukkig kun je de egel zelf een handje helpen! Zorg dat jouw tuin egelvriendelijk is. De egel moet in je tuin kunnen komen, via een gaatje in de schutting of een heg. Zet een schaaltje water en eventueel een bakje droge kattenbrokjes neer. En zorg voor voldoende schuilplaatsen: een hoopje bladeren, struiken of een speciaal egelhuisje.

Ben je klaar om een egel te spotten? Houd je ogen open tijdens je volgende wandeling! Blijf nieuwsgierig, blijf verkennen!

Oké, dierenavonturiers, laten we even serieus worden. Klimaatverandering is een groot probleem en het heeft invloed op alle deren op onze planeet, inclusief de egels. Maar hoe precies? Nou, laten we deze kwestie eens van dichtbij bekijken.

WELKE VERANDERINGEN HEBBEN INVLOED OP DE EGEL?

Stel je voor, je bent een egel en je hebt net de perfecte plek gevonden om slapend de winter door te komen onder een hoopje bladeren. Plotseling verandert een zware regenbui of zelfs een storm je fijne nestje in een natte bende! Of erger nog, door een hittegolf zijn er bijna geen lekkere hapjes en drinken meer te vinden. Jep, het leven van een egel zit vol uitdagingen in deze veranderende tijden. Dus help de egels in jouw tuin, zodat ze genoeg te eten hebben en veilig de winter door komen.

Hoe past de EGEL zich aan?

Vraag je je af hoe onze prikkelige vrienden, de egels, omgaan met de uitdagingen van klimaatverandering? Nou, egels zijn verrassend veerkrachtige beestjes die een paar trucjes in hun stekelige mouwen hebben! Egels zijn niet zo kieskeurig als het om eten gaat. Ja, ze houden van insecten en wormen, maar ze kunnen ook een poosje overleven op vruchten en zaden als het moet. Ze blijven scharrelen, zelfs als hun favoriete snacks er bijna niet meer zijn. Maar dan moet er wel genoeg eten te vinden zijn!

Daarom is het zo belangrijk dat wij, de dierenavonturiers, doen wat we kunnen om voor onze planeet te zorgen. Elk beetje helpt, en samen kunnen we een verschil maken voor de egels en alle andere geweldige dieren op onze planeet!

Mijn vriendenboekje

Woonplaats

Van tuinen tot parken en bossen.

Lievelingseten

Insecten, wormen en andere lekkere hapjes die ze tegenkomen.

Familie

Egels zijn lid van de Erinaceidae.

Videotheek over de egel

GRATIS EGELGIDS!

Bouw je eigen egelhuis, ontdek alles over egels en leer hoe je ze in je tuin verwelkomt!