dieren van de noordpool

DE IJSBEER

IJsberen zijn ongelofelijke schepsels die in de meest uitdagende omstandigheden leven. Deze majestueuze dieren staan bekend als de grootste landroofdieren op onze planeet.

Deel deze pagina met je vrienden of bewaar hem voor je spreekbeurt!

Facebook
Email
Print

Ja, je las het goed, ijsberen zijn zelfs groter dan leeuwen! Een volwassen mannetje kan wel tot 3 meter lang worden, dat is vergelijkbaar met de lengte van een kleine auto. Hun dikke, glanzende witte vacht, krachtige poten en scherpe klauwen maken ze perfect aangepast aan het leven in de ijzige omgevingen van het Arctisch gebied.

Wat eten IJsberen?

In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, bestaat het dieet van de ijsbeer niet uit vissticks! Ze zijn echte vleeseters, en hun dieet bestaat voornamelijk uit zeehonden. Dankzij hun uitstekende zwemvaardigheden en geduld kunnen ijsberen urenlang op een ademgat in het ijs wachten tot een ongelukkige zeehond naar boven komt om adem te halen.

Waar wonen ijsberen?

IJsberen leven voornamelijk in en rondom het Arctisch zee-ijs, een gebied dat de Noordpool en de koude zeeën daaromheen omvat. Ze zijn opmerkelijk aangepast aan deze koude, ruige omgeving en brengen het grootste deel van hun tijd door op het zee-ijs.

Hoe zit het met het baby ijsberen?

Baby ijsberen, ook wel welpen genoemd, worden meestal geboren in de beschermde omgeving van een sneeuwhol dat door hun moeder is gegraven. Bij de geboorte zijn ze ongeveer zo groot als een konijn en volledig afhankelijk van hun moeder. De zorgzame moederbeer voedt en beschermt haar jongen totdat ze sterk genoeg zijn om haar zijde te verlaten.

Wat eten welpen?

Wie houdt er niet van een goede snack? Baby ijsberen ook! Hoewel ze heel klein beginnen, groeien ze super snel dankzij de vette en voedzame melk van hun mama. In slechts een paar maanden kunnen ze tien keer zo zwaar worden! Dat is pas groeikracht!

Mama is de beste!

Kun je je voorstellen dat je je ogen pas opent als je 2 maanden oud bent? Dat is precies wat baby ijsberen doen! Wanneer ze geboren worden, zijn hun oogjes dicht en ze openen ze pas na een paar maanden. Tot die tijd vertrouwen ze volledig op hun mama. Knap, hè?

Klimaatverandering en ijsberen

Helaas hebben ijsberen te lijden onder de effecten van klimaatverandering. Het verlies van hun leefgebied door het smelten van het zee-ijs maakt het voor hen steeds moeilijker om voedsel te vinden en zich voort te planten. Klimaatverandering vormt dan ook een van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van de ijsbeer.

Wat kunnen we doen om te helpen?

We kunnen bijdragen aan het behoud van de ijsbeer door bewuster te leven en onze impact op het milieu te minimaliseren. Dit betekent onder andere het verminderen van onze energieconsumptie, het beperken van afvalproductie en het beschermen en planten van bomen. Elke kleine stap in de richting van een duurzamer leven kan een groot verschil maken.

Mijn vriendenboekje

Woonplaats

Noordpool en het poolgebied van Groenland, Alaska, Rusland en Canada. Ben jij hier weleens geweest?

Lievelingseten

Mijn lievelingseten zijn zeehonden en walrussen. Maar soms eet ik ook mijn groenten zoals zeewier.

Gewicht

Mannetjes wegen 300 tot 800 kilogram. Vrouwtjes zijn 150 tot 300 kilogram zwaar.

GRATIS EGELGIDS!

Bouw je eigen egelhuis, ontdek alles over egels en leer hoe je ze in je tuin verwelkomt!