otter header
0 jaar
Terug in Nederland
± 0
Otters in Nederland

DE OTTER IN NEDERLAND

In Nederland leeft sinds 2002 de Europese otter. Vroeger zwommen er veel otters in Nederland. Totdat het slecht ging met de otter en ze uitstierven in Nederland. Waarom verdween de otter in Nederland? Doordat otters door auto’s aangereden werden. En mensen jaagden vroeger op otters. Ook was het water waar otters in leefden vies. Daarom werden sommige otters ziek. Gelukkig werden in Friesland in 2002 gezonde otters vrijgelaten. Daarna zijn ook op andere plekken otters vrijgelaten. Nu gaat het heel goed met de otter. Er leven ongeveer 360 otters in Nederland.

Wat eten otters?
Otters eten het allerliefste vis. Ze zijn gek op vissen zoals baars en snoek. Ze eten soms ook andere dieren, zoals rivierkreeften. En zelfs af en toe een rat, vogeltje of kikker. Otters hebben hele sterke tanden, waarmee ze hard kunnen bijten.

 

VRIENDENBOEKJE OTTER

Hoe oud wordt een otter? 3 tot 4 jaar.

Waar woont een otter? In en bij het water.

Wat eet een otter? Vis, 1 tot 1,5 kilogram per dag!

Wat is de hobby van een otter? Spelen in het water.

Hoe groot is een otter? 75 tot 150 cm (met staart)

Hoe kun je een otter herkennen?

Otters hebben een dikke vacht, met veel haartjes. Daarom blijven ze lekker warm, ook als ze in het koude water zwemmen. De vacht van een otter is donkerbruin. Alleen zijn onderkant is grijs.

Otters hebben snorharen, die ze als voelsprieten in het water gebruiken. Tussen de tenen van otters zitten zwemvliezen. Hierdoor kunnen ze goed zwemmen. De oren van otters zijn klein. Ruiken kunnen otters als de beste. Ongeveer 1000 keer zo goed als mensen. Mannetjes otters zijn een stukje groter dan vrouwtjes.

Otters kunnen heel goed zwemmen. Ze kunnen maar liefst vier minuten onder water blijven! Als ze onder water duiken, sluiten ze hun oren en neus. Hun ogen houden ze onder water open. En ze gebruiken hun staart als een roer, om mee te sturen. Meestal lopen otters op vier poten of zwemmen ze in het water. Otters kunnen ook rechtop op hun achterpoten staan. Zo staan ze vooral als ze op de uitkijk staan.

Samen met de otter leven

We kunnen als mens goed samenleven met otters. ’s Nachts als mensen slapen zijn otters juist wakker. Het grootste gevaar voor otters in Nederland is het verkeer. Als otters een weg tegenkomen, steken ze deze weg over zonder goed naar links en rechts te kijken. Dat is natuurlijk hartstikke gevaarlijk! Daarom zijn op sommige plekken speciale oversteekplaatsen voor otters gemaakt. Zo kunnen ze veilig oversteken. Er zijn zelfs verkeersborden met “Pas op: overstekende otters”. Heb je deze borden weleens gezien? Overdag liggen otters lekker te rusten. Ze slapen graag in een hol van een konijn of bever.

GRATIS EGELGIDS!

Bouw je eigen egelhuis, ontdek alles over egels en leer hoe je ze in je tuin verwelkomt!