Wolf in Nederland
0 jaar
Terug in Nederland
0 km
Kan een wolf per nacht lopen

DE WOLF IN NEDERLAND

De wolf leeft weer in Nederland. Sinds 2015 lopen er soms wolven van Duitsland naar Nederland. Deze wolven zoeken een fijne plek om te leven. En ze zoeken een vriendje of vriendinnetje, om een gezin te starten. Sinds vorig jaar leven een mannetje en een vrouwtje samen op de Veluwe. Ze hebben zelfs al jongen gekregen! Ergens anders op de Veluwe leeft een volwassen vrouwtje in haar eentje. Ze heeft nog geen mannetje gevonden.

Wolven leven in een roedel. Een roedel bestaat meestal uit een mannetje, een vrouwtje en hun jongen. Als de jongen één of twee jaar oud zijn, gaan ze weg bij hun ouders. Ze gaan dan op zoek naar een eigen leefgebied en vriendje of vriendinnetje. Jonge wolven kunnen heel ver lopen. Een wolf die in Nederland is geboren, kan helemaal tot Zuid-Frankrijk lopen. Dat is ver lopen!

Wat eten wolven?
Wolven zijn echte roofdieren. Ze jagen vooral op herten en zwijnen. Een wolf gaat het liefste voor een makkelijk hapje. Bijvoorbeeld een ziek of een oud hert. Een wolf eet gemiddeld 3 tot 4 kilogram vlees per dag. Soms eet een wolf zelfs 10 kilogram vlees op een dag. Dat zijn ongeveer 1000 hamburgers!

 

VRIENDENBOEKJE WOLF

Hoe oud wordt de wolf? 8 tot 10 jaar.

Waar woont de wolf? In Nederland leven wolven op de Veluwe.

Wat eet een wolf? Vooral ree, wild zwijn en edelhert.

Wat is de hobby van de wolf? Overdag slapen.

Hoe groot is een wolf? 110 tot 210 cm (met staart)

Wolf in Nederland

Hoe kun je de wolf herkennen?

De wolven die in Nederland leven hebben een licht bruine en grijze vacht. De kop van een wolf is breder dan bij een hond. Wolven hebben een dikke staart met veel haren. De rug van een wolf is recht. Sommige wolven lijken op honden. Je moet dan heel goed kijken om de verschillen te zien.

Samen met de wolf leven

We kunnen goed met wolven samenleven. Overdag zijn wolven aan het rusten op een plek waar geen mensen zijn. En ’s avonds als wij gaan slapen, gaan de wolven juist op pad. Daarom is de kans heel klein dat je een wolf ziet. Stel dat je toch een wolf ziet, is het belangrijk om rustig te blijven. Wolven zijn meestal bang voor mensen. Daarom zal een wolf vaak weglopen. Neem als je thuis bent samen met jouw ouders contact op met het Wolvenmeldpunt. Het is belangrijk om schapen in Nederland te beschermen tegen de wolf. Als schapen niet beschermd zijn, kan een wolf op schapen jagen. Door een hek om de schapen te zetten, zijn de schapen veilig. En soms helpen speciale honden de schapen te beschermen.